Kleine op komst: welke zorg past het beste bij jouw situatie?

Als er een kleine op komst is kun je voor veel extra zorgkosten komen te staan. Niet alleen wat de zorg van de moeder en vader betreft, maar een klein kindje heeft zelf natuurlijk ook medische zorg nodig. Het is daarom ook aan te raden om voor een goede zorgverzekering te kiezen waarbij je automatisch zeker bent van vergoeding voor de zorgkosten. In dit artikel zetten we een aantal dingen voor jou op een rijtje waar je rekening mee kunt houden om onbezorgd te kunnen genieten van die mooie beginperiode met jouw nieuwe kindje. 

Sluit op tijd de polis af

In Nederland is het wettelijk verplicht dat iedereen een basisverzekering heeft. Voor je pasgeboren baby kun je binnen maximaal vier maanden na de geboorte een zorgverzekering afsluiten. Doe je dit niet of lukt het je niet op tijd? Dan loop je kans om de gemaakte zorgkosten voor de baby zelf te moeten betalen, dus let er op dat je dit op tijd regelt. Lees de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar altijd goed door, zodat je exact weet hoe je de inschrijving van jouw kindje goed kunt regelen en hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Makkelijk meeverzekerd

Misschien wist je dit nog niet, maar je kunt jouw baby gratis laten verzekeren op de eigen polis, of op die van je partner. Het is slim om te kijken wie van jullie de meest uitgebreide zorgpolis heeft. Je hoeft voor de zorgverzekering van jouw kindje in het begin nog geen zorgpremie te betalen; kinderen blijven tot ze 18 jaar oud zijn gratis meeverzekerd. Hierna kunnen ze een eigen zorgverzekering afsluiten 

Kraamzorg grotendeels vergoed

Direct na de bevalling heeft de moeder kraamzorg nodig. Dit kan in een ziekenhuis zijn, maar ook gewoon thuis. De kraamverzorger komt vaak de eerste tien dagen na de bevalling helpen met de verzorging van de baby. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar deze vergoeding wordt niet verrekend met je eigen risico. Wel betaal je voor kraamzorg meestal een eigen bijdrage van € 4,70 per uur, afhankelijk van jouw verzekeraar en de hoogte van je dekking. Wil je dat dit volledig gedekt is, dan kan het slim zijn om een aanvullend pakket af te sluiten. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar, zodat je precies weet wat er wel en niet onder de dekking van jouw zorgpolis valt. Op die manier kom je niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan.

Gerelateerde berichten